fredag 13. juni 2014

Øyhopping i Solund - Norges beste rundtur!


Kvar sommar kan du bli med den lokale postbåten på øyhopping i Solund. Med 1700 øyar, holmar og skjer er dette ei eventyrferd gjennom det vakre øyriket i havgapet!

Solund er Norges vestlegaste kommune og består av eit mylder av øyer i havgapet.

Øyhoppingsturen er i ei avstemming på visitnorway.com kåra til Norges beste rundtur. Og det er ikkje så rart - her får du lære om kystkultur, historie og dagleglivet i eit unikt øysamfunn. Du kjem tett på natur- og dyreliv, og får oppleve det unike landskapet som fascinerer dei aller fleste som tar turen til Solund.  Lågøystolane viser det spesielle landskapet i Solund. Foto: Anne-May Waage. 
 
Postbåten "Stjernsund" startar turen frå Hardbakke i Solund. Herfrå går turen stort sett i roleg farvatn og ein passerer trange sund og mange små øyskattar. Ein kjem tett på natur og dyreliv - nise, kobbe og havørn er ikkje uvanlege syn på turen!   

Turen startar frå Hardbakke - kommunesenteret i Solund. 


Er ein heldig, kan ein sjå nysgjerrige kobber undervegs! Foto: Merete T. Mellingen.

Postbåten er svært viktig for det vesle øysamfunnet Solund. Fleire av øyane i kommunen har ikkje vegforbindelse og postbåten knyt dei saman med kommunesenteret Hardbakke.

 Litle Færøy i Solund.

 Båten stoppar der det er postlevering eller passasjerar, og er ofte innom Lågøy, Litle Færøy, Storøy og Indrøy. Det er eit kort stopp i Ytrøy, der ein får besøke lokalmatprodusenten Solundmat

Smak på øyriket Solund! Foto: hanrune.no

Sist på den ordinære postruta ligg det idylliske fiskeværet Gåsvær vest i havet, og her får ein moglegheit til å gå på land.  

 Gåsvær er eit idyllisk fiskevær i Solund. Foto: Anne Marie Gåsvær Færøy.

På Gåsvær bur det i dag 14 fastbuande sommarstid. Folket her livnærer seg av fiske, skyssbåtdrift, landbruk og turisme. I tidlegare tider var her stor aktivitet med fiske etter laks, krabbe og hummar, og samling av ærfugldun. Til og med eiga skjenkestove hadde Gåsværsamfunnet på den tida! I dag er Gåsvær ein eksotisk idyll for feriefolk og fiskeinteresserte, og kan huse opptil 20 gjestar i særprega ferieleiligheiter. Anne Marie Gåsvær Færøy og familien ynskjer velkommen og fortel om livet her ute. Her er også kaffi og litt å bite i til sals for dei som ynskjer det.

 Møt Anne Marie, ein av dei fastbuande på Gåsvær. 

Etter stopp på Gåsvær går turen vidare over eit stykke ope hav til Bulandet i Askvoll kommune. Når ein kjem i land er det mogleg å få lunsj - enten "Gunlaugs fiskesuppe" på Pernillestø eller frå menyen på Nikøy Kafé. Postbåten stopper begge stader. 

 Opplev Bulandet - Nordens Venezia! Foto: Kiran Kolle.

Bulandet består av 365 små og store øyar, og har fått kallenamnet "Nordens Venezia".
Ein har god tid til å utforske det vakre øysamfunnet. Her kan du rusle rundt på lett kuperte og asfalterte vegar. Her er utsiktspunkt, temapark med utstillingar frå Bulandet i fortid og notid, kunstutsal og minnesmerke over to modige kvinner som redda 7 menneske i eit skipsforlis.  


 Minnesmerke for to modige kystkvinner.

Om du har lyst å vere litt aktiv, så kan du leige deg sykkel enten på butikken i Bulandet eller på Pernillestø. Vegen som knyt saman øyene i Bulandet og Værlandet har fått namnet "Nordsjøporten". Den ligg vakkert i terreng og er ypperleg for ein sykkeltur! Tar du turen til Værlandet kan du besøke idylliske Værøyhamna med kro, gjestehamn og Norsk Sjøfuglsenter.

Ta turen til idylliske Værlandet. Foto: Merete T. Mellingen.
 
Du kan reise på øyhopping som dagstur frå Solund eller som del av ein rundtur. Tar du turen som ein dagstur har du 2 timar til å sjå deg rundt i Bulandet, før båten går tilbake til Solund. 

Ei flott oppleving er å tilbringe nokre dagar i Solund, før ein reiser med postbåten til Bulandet og Værlandet og tilbringer nokre dagar her. Då kan du få med deg opplevingar som topptur til Alden, havørnsafari og besøk på Norsk Sjøfuglsenter. Det er også mogleg å ta turen som ein dagstur frå Bergen, Florø og dei andre stoppestadane til Norled sin ekspressbåten. Dagsturbillettar frå Bergen og Florø kan kjøpast online på Norled si nettside. Reisande frå andre stader må kjøpe enkeltbillettar undervegs.

Praktisk informasjon
 
Sesong 2014 23.juni - 15.august (mandag-fredag).
Påmelding seinast dagen før til tlf 57 73 90 20 eller 97 79 59 89. 
Rundturbeskrivelse for heile turen finn ein her.
For meir informasjon eller spørsmål, send e-post til mail@fjordkysten.no

Hugs å ta med kontantar, om du ønskjer å kjøpe noko undervegs. 

Nyttige linkar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar