fredag 9. mai 2014

Bremanger - naturopplevingar i verdsklasse!



Bremanger byr på naturopplevingar i verdsklasse. På få timar kan du oppleve alt frå storhavet til isbreen! Bestig Europas høgste sjøklippe, nyt late sommardagar på krittkvite strender eller besøk det sjarmerande fiskeværet Kalvåg.

Utsikt på veg ned Veten, med Grotlesanden i bakgrunnen. Foto: Elisabeth Solbakken. 

Bremanger byr på mange flotte og varierte fjellturar. Ein finn spektakulære toppturar og flotte vandreruter i heile kommunen. Høgdepunktet er Hornelen, som med sine 860 m.o.h. er Europas høgste sjøklippe. Ein kan også ta ein tur til Ålfotbreen, som er Norges vestlegaste isbre. Ønskjer du ei lettare utfordring er ein tur opp Veten (527 m.o.h.) å anbefale. Turen startar frå den flotte sandstranda Grotlesanden. Kvart år i juli vert motbakkeløpet ”Veten Opp” arrangert. Det er også mange flotte og varierte turar rundt kommunesenteret Svelgen. Totalt er det meir enn 100 merka og tilrettelagte turløyper i kommunen, og det er gitt ut eiga turbok med beskrivelse av turane.

Utsikt frå Hornelen, Europas høgste sjøklippe! Foto: Birgitte Bjørdal. 


Norway Adventures tilbyr guida turar både til Hornelen og Ålfotbreen, og også til lettare turmål om ein ønskjer det.


Fiskeværet Kalvåg i Bremanger. Foto: Knutholmen.

Idylliske Kalvåg er eit av vestlandets best bevarte fiskevær. Rundt vågen ligg sjøhusa tett i tett og dannar ei intim atmosfære. Her kan du overnatte i rorbu og så å sei fiske frå stoveglaset! Du kan besøke det gamle sildesalteriet, gå på flotte fjellturar eller ta ein fisketur. Du kan óg få vere med på buavandring og få eit interessant innblikk i kystkulturen – og kanskje ser du havørna.

Familiebedrifta Knutholmen i Kalvåg er kjent for sitt gode vertskap.
Foto: Knutholmen/David Zadig.

Velrennomerte Knutholmen er hjerte i bygda med overnatting, restaurant, gjestehamn og selskapslokale. Restauranten har kortreist mat frå havet som spesialitet, med "havets festbord" som sitt varemerke!



Nyt kortreist mat frå havet i Kalvåg. Foto: Knutholmen.

Carolas Buaspa ligg eit steinkast frå Knutholmen og tilbyr herleg velvære i sjøhusmiljø.
Her kan du få herleg velværebehandling, slappe av i utandørs boblebad eller nyte sol og 28 grader på innandørs sandstrand! På Galleri Frøya kan du få kunstnerisk påfyll gjennom ulike aktivitetar eller handle små og store kunstverk i butikken.


På Carolas Buaspa kan du nyte sol og strandliv - heile året! Foto: Carolas Buaspa.


Det er ikkje berre i Kalvåg du kan nyte strandlivet - Bremanger har nokre av vestlandets aller flottaste strender. Nyt strandlivet på Grotlesanden i reine, flotte omgjevnader. Grotlesanden er lett tilgjengeleg med bil eller båt. Vetvika er ei idyllisk sandstrand utan vegsamband. Hit kan du anten komme til fots på merka sti eller med båt.

Den vakre sandstranda i Vetvika. Foto: Kåre O Svarstad.
Vil du prøve fiskelykka, er Bremanger plassen for deg. Her ligg forholda til rette for fiske i sjøen, enten innaskjærs eller til havs. Føretrekk du ferskvassfiske er det svært gode forhold med meir enn 100 fiskevatn. Bremanger er også eit eldorado for kajakkpadling og dykking. Norway Adventures tilbyr guida kajakkturar og kurs, i tillegg til ei rekke andre aktivitetar.

Bremanger byr på mange spennande arrangement gjennom heile året. I sommar er Opplev Bremanger og Kalvåg Kystfestival to høgdepunkt. Opplev Bremanger byr på ti dagar fullspekka med variert sommarmoro for alle aldersgrupper, frå fredag 4. til søndag 13.juli. Her blir det varierte konsertar og aktivitetar for heile familien. Blant anna kan ein oppleve konsert på den vakre sandstranda i Vetvika! Kalvåg Kystfestival vert arrangert frå 1.-3. august. Dette er eit populært arrangement med familieaktivitetar, konsertar, utstillingar og kulturelle innslag. I 2014 står mellom anna Waterboys, Ole Ivars, Dans With A Stranger og Claudia Scott på scena.


The Waterboys er klare for Kalvåg Kystfestival. Foto: The Waterboys.


Bremanger har ei rik historie. Helleristningsfeltet Vingen er eit av dei største i Nord-Europa. Her er det avdekka over 2200 ristningar, som truleg er 4000-6000 år gamle. Om sommaren kan ein vere med på guida tur til Vingen. Området er verna, og kun organisert ferdsel er tillate. I Bremanger finn du 2 historiske handelsstadar frå 1600 talet, i Rugsund og Smørhamn. Begge desse er restaurerte og tilbyr overnatting og opplevingar. Dei gamle handelsstadane var knutepunkt på kysten i gammal tid. Rugsund har også gjestehamn. Eit eldorado for båtturistar, dykkarar og andre som nyttar sjøen til rekreasjon. Tongane Kystfort er eit av dei tyske festningsverka på kysten av Noreg under 2. verdskrigen. Store delar av festningsverket står framleis att, mellom anna hovudkanon og mannskaps/offiserbrakke.

Helleristningar i Vingen. Foto: Bremanger kommune. 
 

Velkomen til minnerike opplevingar i Bremanger!

Nyttige linkar:
Bremanger kommune
Bremanger Turistinformasjon
Overnatting i Bremanger

2 kommentarer:

  1. Nederste bilde: Helleristningar i Veten? må no vere riv ruskandes feil. Er meget sikker på at det heiter Vingen ;)

    SvarSlett
  2. Det skal sjølvsagt vere Vingen, ja.

    SvarSlett