lørdag 24. mai 2014

Flora - opplevingar frå bre til hav!


Flora kommune er spekka med varierte opplevingar. Her finn du ein skjergard med eit mylder av små og store øyar og eit innland med brusande elvar, vakre fjelltoppar, isbre og stille vatn. Ut mot havet ligg Norges vestlegaste by - Florø. Florø har eit sjarmerande bymiljø og er kjent for store årlege arrangement som Kinnaspelet og verdas lengste sildebord.

 Florø ligg vakkert til i havgapet, omkransa av fjell, fjord og eit mylder av øyer. 
Foto: Rune Helland.


Florø er ein sjarmerande småby med eit pulserande næringsliv i utviking. Byen ligg vakkert til i havgapet, omkransa av fjell, fjordar og ein fantastisk skjergard i vest. Florø er dermed eit perfekt utgangspunkt for aktivitetar som fiske, fjellturar, båtliv, sykling og kajakkpadling. Her kan ein kombinere byliv og aktivitetsferie!

Nyt småbyidyllen i Florø.
 

Sild er viktig i Florø. Byen vart i si tid stifta på bakgrunn av det store sildefisket i regionen. I dag feirar ein silda ved å dekke opp til verdas lengste sildebord - midt i hovudgata i byen. Sildebordet vert arrangert i juni kvart år. Her vert det servert fleire gode silderettar, og alle får ete seg mette - heilt gratis! Ein kan prøve spennande rettar som banansild, rømmesild og fruktsild. I tillegg vert årets sildekonge kåra, og det er underhaldning frå scena. I 2014 vert sildebordet arrangert 20.juni.

 Sildebordet er ein årleg folkefest i Florø! Foto: Truls Kleiven.


Øya Kinn, vest for Florø, er verdt eit besøk. Her ligg ei vakker steinkyrkje frå middelalderen, bygd på 1100-talet. Om sommaren kan ein vere med på guida tur til Kinn. Øya er også eit populært turmål. Ein tur opp Kinnaklova, som er eit karakteristiske fjell og eit kjent seglingsmerke, er ei flott oppleving. Det er merka tursti rundt øya. 

 Besøk Kinn og den vakre Kinnakyrkja. Foto: Gry Seim.

Kinn er også ramme for det historiske spelet Kinnaspelet - Songen ved det store djup. Spelet handlar om tru og tvil, kjærleik og svik. Naturen på Kinn gir spelet ei storslått ramme - publikum sit i eit naturleg amfi under Kinnafjellet, med grøne bakkar, blått hav, høg himmel og den vakre Kinnakyrkja som kulissar. Kinnaspelet er i dag eit av dei eldste og mest veletablerte historiske spela i Norge. Kinnaspelet vert arrangert samme helg som sildebordet, og 21.-22.juni 2014 feirar Kinnaspelet 30. års-jubileum! 


Kinnaspelet feirer 30.års-jubileum i 2014. Foto: Kinnaspelet.

9.-13.juli 2014 går hav- og fjellsportfestivalen Våt Moro av stabelen. Våt Moro er ein festival som skal skape ekstrem glede, adrenalin og spektakulære opplevingar på sjøen og i fjella i området rundt Noregs vestligaste by – Florø. Senter for alle aktivitetar er Florø sentrum og Florevika. I fire dagar vil eit stort antall bedrifter, lag, organisasjonar og frivillige i aldre aldre være engasjert i festivalen. Dykking, segling, wakeboard, kiting, surfing, standup padling, havrafting, klatring, paragliding og kajakkpadling er berre nokre av aktivitetane Florø byr på desse dagane.

Bli med på Våt Moro i sommar! Foto: Eivind N. Hauge. 
 
Flora kommune byr på mange flotte fot- og fjellturar, både på øyane i vest og fastlandet i aust. Store Batalden (492 m.o.h.) og Kinn er populære turmål på øyane, det same er Hatlesetnipa (583 m.o.h) og Blåbrebru (800 m.o.h.) på fastlandet. Ålfotbreen (1379 m.o.h.) er den høgste toppen i kommunen. Brandsøyåsen er eit populært turmål i Florø, der ein frå toppen (293 m.o.h.) har flott utsikt over byen og naturen rundt. Ønskjer ein lettare turar har Storeåsen i Florø fint turterreng. Ein kan også gå til Gapahuken på Klavelandet eller ei av Nordsjøløypene i kommunen.

 Brandsøyåsen er eit sentrumsnært turmål med flott utsikt. Foto: Truls Kleiven.

Skjergarden utanfor Florø byr på eit eldorado av små og store øyar. Lokale rutebåtar har fleire daglege avgangar til øyane. Dette gjer det lett å utforske øyriket - enten på ein dagstur, rundtur eller turar over fleire dagar. Fleire av øyane har overnattingsmoglegheiter. 

På øya Reksta ligg fiskevêret Rognaldsvåg med ein sjeldan bygningsmasse av våningshus, naust og buer. Rognaldsvåg er rik på atmosfære og kulturminne som gravplassar og hustufter frå vikingtida. Ein fottur over og rundt øya er ei flott oppleving. 

 Utsikt over Rognaldsvåg. Foto: Laila Schønhardt.

På Store Batalden kan du besøke Batalden Havbu med museum, galleri og overnatting. Ein tur til toppen av øya gir deg storslått utsikt over mylderet av øyer langs kysten! Dette er ein av dei mest populære toppturane på øyane rundt Florø. 


 Nyt storslått utsikt frå toppen av Store Batalden (492 m.o.h.). Foto: Marit Hjortung.

Svanøy er den sørlegaste og frodigaste øya i Flora kommune, og har i tillegg ei rik og spennande historie. Øya var lenge eit sentrum i Sunnfjord, og her fins mange kulturhistoriske spor. Den staselege hovedgården ligg vakkert til med utsyn over Svanøybukt og Brufjorden. Heilt sidan vikingtida har Svanøy vore eit knutepunkt langs kysten. Svanøy Hovedgård var både adelssete og bispegods. Norsk Hjortesenter ligg idyllisk til på Kvalstad Gard på sørsida av øya. Dei drive med oppdrett av hjort og dåhjort. Ei omvising blant dyra vil gje deg ei oppleving du seint vil gløyme.  

 Herskapelege Svanøy Hovedgård er rik på historie.

Hovden er den største øya i kommunen, og eit perfekt utgangspunkt for fotturar. Her finn du blant anna flotte Nordsjøløyper som går over fjellet og rundt øya, der ein har utsikt til både skjergarden og ope hav. Kvanhovden Fyr, som ligg på ei klippe 40 meter over havet, er eit populært turmål på øya. Det er også mogleg å overnatte på fyret - ei spektakulær oppleving! 

 Vakre Kvanhovden Fyr ligg på øya Hovden.

Askrova er ei idyllisk øy, perfekt for sykling og fotturar. Det er eit løypenett på fjellet over øya med godt tilrettelagte turstiar. Syklar kan ein leige på butikken ved kaia. Her er det også gjestebrygge og pub/kro. Øya Tansøy ligg like ved, berre det 100 meter breie Tansøysundet skil dei to øyane. På Askrova kan ein utforske "Trollhola", ei hole frå urtida. Hola er på storleik med ein katedral og inneheld fleire holegangar, eit vakkert og svært spennande naturfenomen. Askrova har fleire årlege arrangement, som Øyacup i fotball og fiskekonkurranse.

 Askrova har flott turterreng. 

I Flora kan du også oppleve innlandsnatur på sitt beste. Norddalsfjord er eit eldorado for fiske i vatn, elv og sjø. Bygda er kjent for godt jaktterreng for hjort og er også eit godt utgangspunkt for fotturar. Eikefjord er ei flott og idyllisk bygd. Her finn ein gode fiskemoglegheiter både i elv, vatn og i sjøen. Båthamna i Eikefjord ligg fint plassert ved sidan av ei flott badestrand som er tilrettelagt for funksjonshemma. Skogs- og fjellområda rundt Eikefjord byr på mange flotte turopplevingar. 

 Området rundt Eikefjord byr på fantastisk turterreng. Foto: Laila Schønhardt.

Flora kommune er også rik på historie. Ausevika Helleristningsfelt ligg ca 40 min med bil frå Florø, i retning Stavang. Her ligg eit av dei største helleristningsfelta i Norge, med over 3000 år gamle figurar. Feltet viser over 300 ristningar, både dyre- og menneskefigurar. På kystmuseet i Florø kan ein sjå utstillingar om byen si utvikling frå 1860 til i dag, utstilling om båtar frå Sunnfjord og Nordfjord, samt ei eiga oljeutstilling.

Velkommen til Flora!

Nyttige linkar:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar