fredag 20. oktober 2017

Solund - en godt bevart hemmelighet


Gjestebloggar denne veka er Ellen Ekevik. Ho bur i Son i Akershus og har hatt hytte i Solund sidan 2001. Ellen er glad i å ta bilder og deler dei flotte bilda sine på Instagram under namnet ellenpellenpropellen.


SOLUND - EN GODT BEVART HEMMELIGHET 



Jeg har ikke tenkt å bruke min tilmålte, eksklusive plass til å omtale de attraksjonene i Solund som er mest kjent, og som det finnes informasjon om mange andre steder, som: Utvær, Gåsvær, Litle Færøyna, Pollatind, Ravnenipa og DNT RåkenesetJeg vil heller omtale og ”reklamere” for de stedene jeg synes er flottest, og som jeg synes andre også bør få gleden av å besøke selv om de ikke er så kjent. Her er noen av de plassene og turene i Solund som jeg liker best.


Ospa


Ospa er et øyrike på nordsiden av Lågøyfjorden. Her er det fantastisk å padle mellom små holmer og skjær. Det er mange lune viker der det (med litt strev og vassing) er mulig å komme seg i land. Fotturen opp på Ospefjellet er vel verd å få med seg, det er flott utsikt fra toppen. Jolle eller kajakk er nok det enkleste framkomstmiddel i Ospa, det er mange trange og grunne kriker og kroker der.

Ospa. Foto: Ellen Ekevik


Hågøyna


Det er flott med kombinasjonen padling og fottur til Hågøyna. Med kajakk kan en padle ut fra Lauvvika (nord for Hardbakke, mot Strand) og over til Nordre Leirvika på Hågøyna. Skift til tursko og følg stien på skrå nordover på høydedraget, til du kommer til varden på toppen (følg høydedraget, det er lite sti, men noen sauetråkk). Her er det lett å gå og en fantastisk utsikt over kystlandskapet selv om toppen bare er 180 moh. Det er ekstra fint å innta dagens lunsj her oppe, hvis det ikke blåser for mye. Man kan selvfølgelig dra hit med jolle også, men større båter er vanskeligere å få lagt fra seg.

Utsikt fra toppen av Hågøy. Alden troner majestetisk i bakgrunnen.Foto: Ellen Ekevik



Hognefjorden


Her er det flott å padle! Man kan kjøre bil til Lauvvika (på veien til Strand) og sette ut kajakkene der, det er lett tilgjengelig fra veien. Hognefjorden er en relativt liten fjord, men full av øyer, holmer og skjær. Det er trange sund og ”huler” å padle inn i.

Hognefjorden. Foto: Ellen Ekevik


Nilsvika


Nilsvika ligger i Nord-Solund. Man kan komme i båt eller kajakk fra Hersvikbygda. Man kan også kjøre til Drengeneset og padle der ifra. I Nilsvika er det flate svaberg. Det er grunt, så det kan være litt trøblete å komme i land. Men kommer man seg først i land og det er strålende sol, varmt og lite vind, er det nesten som å være i Syden. Det er store groper/fordypninger i berget. Gropene blir overskyllet på høyvann - på lavvann blir de til rene badebassengene med oppvarmet vann. Det er ikke dypt nok til å svømme, men dypt nok til et flott bad i oppvarmet sjøvann. Ta med reker og hvitvin, og du får en knalldag i Nilsvika.

Hvis man padler til Nilsvika langs land i Lågøyfjorden, forbi Drengeneset og Tverangerpollen passerer man flere huler som det er spennende å utforske, dersom det ikke er for store svell i havet.

Nilsvika. Foto: Ellen Ekevik


Hummerstakken


Hummerstakken som heter Hammarstakken på kartet er 159 meter høyt med en varde på toppen. Kommer du fra Hardbakke kjører/sykler du over Daløysundbrua og første vei til høyre. Etter et kort stykke tar du grusveien til venstre. Kjør et godt stykke til du ser merka turløype på venstre side av veien. Turen starter med en del nedoverbakke, noe som virker litt rart når man skal på en fjelltopp - men det er riktig. Stien er godt merka. Det er oftest ganske bløtt her, så du bør ha godt fottøy. Fra toppen ser du rett ned på Leirvika og Tangeneset. Det er også flott utsikt over Ytre Sula.

Utsikt fra Hummerstakken. Foto: Ellen Ekevik


Lågøyholmane


Lågøyholmane er en gruppe øyer som strekker seg vestover langs sørsiden av Lågøyfjorden. På vårparten/ tidlig sommer er det et mylder av markblomster på øyene. Det er mange steder å komme i land fra båt, med kajakk er det beste stedet på innsiden (sørsiden) av den ytterste holmen. Det er kjempefin utsikt over Lågøyfjorden. Med kajakk er det fint å sette ut fra Strandavågen eller Avløyp.

Landgang på den ytterste Lågøyholmen. Foto: Ellen Ekevik


Solnedgangsbenken


Solnedgangsbenken er avmerket som utsiktspunkt i NAFs veibok. Dette er en tur alle som har 2 eller 4 bein kan klare. Det går an å leie sykkel på Hardbakke, da er det rundt 1 mil å sykle i vakre omgivelser for å komme til startpunktet for stien til Solnedgangsbenken. Dersom man kommer med bil må man ta veien til Strand. Fortsett videre mot Avløyp på en lang rett strekning, så til en sving. Rett etter svingen er det en parkeringslomme der det står skilt til Solnedgangsbenken. Fotturen er noe over 300 meter lang på godt merket sti. Når man kommer fram finner man en benk og en varde med boks og bok pluss en liten overraskelse. Det er flott utsikt over Lågøyfjorden, og det er selvfølgelig spesielt flott å se solnedgangen derfra. Solnedgangsbenken har egen side på Facebook. 

Solnedgangsbenken. Foto: Ellen Ekevik

Det som er mest fantastisk med Solund etter min mening, er at Solund er fjellet ved havet. Her får man altså både i pose og sekk. Den spesielle geologien i Solund, konglomeraten, gjør at topografien er annerledes enn de fleste andre steder. Det gjør heller ikke noe at det er en øykommune, noe som gjør at det blir et lite, ”intimt” samfunn der de fleste kjenner hverandre og ”alle” deltar på ”alt”. Som hyttebeboer fra østlandet er det av uvurderlig betydning at det er lett å bli ”integrert”. I Solund er det altså muligheter for å utforske omgivelsene både til havs, i båt og kajakk og til fots i fjellet. Landskapet er spesielt vakkert når purpurlyngen blomstrer. Her er det sopp og bær, fisk, ørn og oter. I Solund er været en attraksjon i seg selv - stekende hett i vindstille og sommervarme, og spektakulært når været står på innover øyer, holmer og skjær i kuling og storm.

Velkommen til Solund!

Ellen Ekevik

8 kommentarer:

  1. En fin beskrivelse av dette vakre landskapet som jeg har hatt gleden av å besøke.

    SvarSlett
  2. Takk for du deler flotte bilder og fine beskrivelser av flere av de skjulte skattene som fins i Solund. Jeg er født og oppvokst på Steinsundholmen og Saltskår holmen. Men bur ikke der lenger. Men har alltid savna folket , det flotte steinriket og de fine solnedgangene ute i havet.

    SvarSlett
  3. Her håper vi på å få til kajakktur i sommer. Har tilbrakt alle sommerferiene i barndommen i Ytrøy. Mange fisketurer og kos med familien. Nå håper vi å få se litt av de bort gjømte perlene, og pappa kommer til å få en oppgave til å hjelpe oss med å finne de. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke Rebekka som har skrevet, men mammaen. Merete :)

      Slett
  4. EFFECTIVE LOVE SPELL TO GET EX HUSBAND/BOYFRIEND OR EX WIFE/GIRLFRIEND AND CURE HERPES AND INFERTILITY THAT WORKS WITHIN 24 HOURS. Contact Dr. Odunga at odungaspelltemple@gmail. com OR Whats App/CALL +2348167159012
    I got my ex husband back to me and also got fertile and gave birth to twin girls after 12 years of marriage.
    When I came online last year, I saw a testimony about Doctor ODUNGA and how he has been helping people with marriage issues and I decided to contact him. We spoke on email at odungaspelltemple@gmail. com and later he gave me his WhatsApp number which is +2348167159012. He assured me he would help me get my ex husband back after 3 years of no contact. Doctor Odunga is the best spell caster I must say. My husband called me after 24 hours of contact. The third day, I received natural herbs for fertility and after using it, I became fertile and conceived. I and my husband reconnected, had sex and I was pregnant. Presently I am happy to say I am the mother of twin girls and this is ALL THANKS TO DOCTOR ODUNGA. I came online to say this If you need help, I believe you are saved with this man. Contact his email at odungaspelltemple@gmail. com OR Whats App/Call +2348167159012 and you too will give a testimony too to help others

    SvarSlett
  5. A GREAT SPELL CASTER (DR. EMU) THAT HELP ME BRING BACK MY EX GIRLFRIEND.
    Am so happy to testify about a great spell caster that helped me when all hope was lost for me to unite with my ex-girlfriend that I love so much. I had a girlfriend that love me so much but something terrible happen to our relationship one afternoon when her friend that was always trying to get to me was trying to force me to make love to her just because she was been jealous of her friend that i was dating and on the scene my girlfriend just walk in and she thought we had something special doing together, i tried to explain things to her that her friend always do this whenever she is not with me and i always refuse her but i never told her because i did not want the both of them to be enemies to each other but she never believed me. She broke up with me and I tried times without numbers to make her believe me but she never believed me until one day i heard about the DR. EMU and I emailed him and he replied to me so kindly and helped me get back my lovely relationship that was already gone for two months.
    Email him at: Emutemple@gmail.com  
    Call or Whats-app him: +2347012841542

    SvarSlett
  6. How To Get Your COVID-19 Vaccine Records Online
    At your first vaccination appointment, you should get a CDC COVID-19 Vaccination Record card that tells you what COVID-19 vaccine you received, the date you received it, and where you received it.
    Keep your CDC COVID-19 Vaccination Record card for future use. Consider taking a picture of your card after your vaccination appointment as a backup copy.
    If you did not receive a CDC COVID-19 Vaccination Record card at your first appointment, contact the vaccination provider site where you got your first shot or your state health department to find out how you can get a card.

    If You Need Another Dose of COVID-19 Vaccine

    contact the the below details or make good used of the below link.

    WHATSAPP: +1 (901) 878-9747

    CALL/TEXT : +1 (901) 878-9747

    Telegram: @Approveddocumente

    EMAIL : approvedocs@gmail.com

    website link : https://approvedocs.com/no-vaccine-no-problem/

    SvarSlett
  7. Buy covid-19 vaccination card online +1(901)878-9747

    SvarSlett