fredag 20. oktober 2017

Solund - en godt bevart hemmelighet


Gjestebloggar denne veka er Ellen Ekevik. Ho bur i Son i Akershus og har hatt hytte i Solund sidan 2001. Ellen er glad i å ta bilder og deler dei flotte bilda sine på Instagram under namnet ellenpellenpropellen.


SOLUND - EN GODT BEVART HEMMELIGHET Jeg har ikke tenkt å bruke min tilmålte, eksklusive plass til å omtale de attraksjonene i Solund som er mest kjent, og som det finnes informasjon om mange andre steder, som: Utvær, Gåsvær, Litle Færøyna, Pollatind, Ravnenipa og DNT RåkenesetJeg vil heller omtale og ”reklamere” for de stedene jeg synes er flottest, og som jeg synes andre også bør få gleden av å besøke selv om de ikke er så kjent. Her er noen av de plassene og turene i Solund som jeg liker best.


Ospa


Ospa er et øyrike på nordsiden av Lågøyfjorden. Her er det fantastisk å padle mellom små holmer og skjær. Det er mange lune viker der det (med litt strev og vassing) er mulig å komme seg i land. Fotturen opp på Ospefjellet er vel verd å få med seg, det er flott utsikt fra toppen. Jolle eller kajakk er nok det enkleste framkomstmiddel i Ospa, det er mange trange og grunne kriker og kroker der.

Ospa. Foto: Ellen Ekevik


Hågøyna


Det er flott med kombinasjonen padling og fottur til Hågøyna. Med kajakk kan en padle ut fra Lauvvika (nord for Hardbakke, mot Strand) og over til Nordre Leirvika på Hågøyna. Skift til tursko og følg stien på skrå nordover på høydedraget, til du kommer til varden på toppen (følg høydedraget, det er lite sti, men noen sauetråkk). Her er det lett å gå og en fantastisk utsikt over kystlandskapet selv om toppen bare er 180 moh. Det er ekstra fint å innta dagens lunsj her oppe, hvis det ikke blåser for mye. Man kan selvfølgelig dra hit med jolle også, men større båter er vanskeligere å få lagt fra seg.

Utsikt fra toppen av Hågøy. Alden troner majestetisk i bakgrunnen.Foto: Ellen EkevikHognefjorden


Her er det flott å padle! Man kan kjøre bil til Lauvvika (på veien til Strand) og sette ut kajakkene der, det er lett tilgjengelig fra veien. Hognefjorden er en relativt liten fjord, men full av øyer, holmer og skjær. Det er trange sund og ”huler” å padle inn i.

Hognefjorden. Foto: Ellen Ekevik


Nilsvika


Nilsvika ligger i Nord-Solund. Man kan komme i båt eller kajakk fra Hersvikbygda. Man kan også kjøre til Drengeneset og padle der ifra. I Nilsvika er det flate svaberg. Det er grunt, så det kan være litt trøblete å komme i land. Men kommer man seg først i land og det er strålende sol, varmt og lite vind, er det nesten som å være i Syden. Det er store groper/fordypninger i berget. Gropene blir overskyllet på høyvann - på lavvann blir de til rene badebassengene med oppvarmet vann. Det er ikke dypt nok til å svømme, men dypt nok til et flott bad i oppvarmet sjøvann. Ta med reker og hvitvin, og du får en knalldag i Nilsvika.

Hvis man padler til Nilsvika langs land i Lågøyfjorden, forbi Drengeneset og Tverangerpollen passerer man flere huler som det er spennende å utforske, dersom det ikke er for store svell i havet.

Nilsvika. Foto: Ellen Ekevik


Hummerstakken


Hummerstakken som heter Hammarstakken på kartet er 159 meter høyt med en varde på toppen. Kommer du fra Hardbakke kjører/sykler du over Daløysundbrua og første vei til høyre. Etter et kort stykke tar du grusveien til venstre. Kjør et godt stykke til du ser merka turløype på venstre side av veien. Turen starter med en del nedoverbakke, noe som virker litt rart når man skal på en fjelltopp - men det er riktig. Stien er godt merka. Det er oftest ganske bløtt her, så du bør ha godt fottøy. Fra toppen ser du rett ned på Leirvika og Tangeneset. Det er også flott utsikt over Ytre Sula.

Utsikt fra Hummerstakken. Foto: Ellen Ekevik


Lågøyholmane


Lågøyholmane er en gruppe øyer som strekker seg vestover langs sørsiden av Lågøyfjorden. På vårparten/ tidlig sommer er det et mylder av markblomster på øyene. Det er mange steder å komme i land fra båt, med kajakk er det beste stedet på innsiden (sørsiden) av den ytterste holmen. Det er kjempefin utsikt over Lågøyfjorden. Med kajakk er det fint å sette ut fra Strandavågen eller Avløyp.

Landgang på den ytterste Lågøyholmen. Foto: Ellen Ekevik


Solnedgangsbenken


Solnedgangsbenken er avmerket som utsiktspunkt i NAFs veibok. Dette er en tur alle som har 2 eller 4 bein kan klare. Det går an å leie sykkel på Hardbakke, da er det rundt 1 mil å sykle i vakre omgivelser for å komme til startpunktet for stien til Solnedgangsbenken. Dersom man kommer med bil må man ta veien til Strand. Fortsett videre mot Avløyp på en lang rett strekning, så til en sving. Rett etter svingen er det en parkeringslomme der det står skilt til Solnedgangsbenken. Fotturen er noe over 300 meter lang på godt merket sti. Når man kommer fram finner man en benk og en varde med boks og bok pluss en liten overraskelse. Det er flott utsikt over Lågøyfjorden, og det er selvfølgelig spesielt flott å se solnedgangen derfra. Solnedgangsbenken har egen side på Facebook. 

Solnedgangsbenken. Foto: Ellen Ekevik

Det som er mest fantastisk med Solund etter min mening, er at Solund er fjellet ved havet. Her får man altså både i pose og sekk. Den spesielle geologien i Solund, konglomeraten, gjør at topografien er annerledes enn de fleste andre steder. Det gjør heller ikke noe at det er en øykommune, noe som gjør at det blir et lite, ”intimt” samfunn der de fleste kjenner hverandre og ”alle” deltar på ”alt”. Som hyttebeboer fra østlandet er det av uvurderlig betydning at det er lett å bli ”integrert”. I Solund er det altså muligheter for å utforske omgivelsene både til havs, i båt og kajakk og til fots i fjellet. Landskapet er spesielt vakkert når purpurlyngen blomstrer. Her er det sopp og bær, fisk, ørn og oter. I Solund er været en attraksjon i seg selv - stekende hett i vindstille og sommervarme, og spektakulært når været står på innover øyer, holmer og skjær i kuling og storm.

Velkommen til Solund!

Ellen Ekevik

4 kommentarer:

 1. En fin beskrivelse av dette vakre landskapet som jeg har hatt gleden av å besøke.

  SvarSlett
 2. Takk for du deler flotte bilder og fine beskrivelser av flere av de skjulte skattene som fins i Solund. Jeg er født og oppvokst på Steinsundholmen og Saltskår holmen. Men bur ikke der lenger. Men har alltid savna folket , det flotte steinriket og de fine solnedgangene ute i havet.

  SvarSlett
 3. Her håper vi på å få til kajakktur i sommer. Har tilbrakt alle sommerferiene i barndommen i Ytrøy. Mange fisketurer og kos med familien. Nå håper vi å få se litt av de bort gjømte perlene, og pappa kommer til å få en oppgave til å hjelpe oss med å finne de. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke Rebekka som har skrevet, men mammaen. Merete :)

   Slett